10 ľudských jedál vhodných pre psa

Tráviaci systém psov sa vyvíjal popri ľuďoch po desaťročia. Psy sa prispôsobili tomu, čo jeme a začali získavať výživu z rôznych jedál, ktoré divo žijúce psy vo svojom okolí nemajú šancu nájsť. Sú tu potraviny, ktoré ľudia často používajú len pre svoju spotrebu, ale pritom ich môžu dať aj psovi. Hovoríme napríklad o jogurte (neochutený) či vajíčkach, ktoré sú na vrchole tohto zoznamu. Prírodný med je tiež známy a pre psa chutný spôsob, ako u neho liečiť kašel či lokálne poranenia. A je tu ešte viac jedál, ktoré sú pre psa vhodné a chutné.

Nižšie je popísaných 10 ľudských jedál, ktoré môžete zahrnúť do psieho jedálnička, alebo do doma pripravovanej stravy. Nasledujúce pokrmy sú pre psa rovnako nutrične výživné ako pre človeka, avšak nezabudnite vždy zvážiť potreby vášho psa a jeho citlivosť na jednotlivé potraviny. Tak ako ľudia, aj psy môžu byť alergické, alebo môžu mať intoleranciu na rôzne typy jedla. Preto treba vždy z nového pokrmu dať psovi ochutnať len trošku a počkať, či sa nedostaví alergická reakcia, aby ste mali istotu, že dané jedlo môže jesť.

 

1. Ovsené vločky

Psy nepotrebujú jest obilniny ako súčasť ich vyváženej stravy, ale väčšina z nich s tým nemá absolútny problém. Ovsené vločky sú jednou z lepších obilných alternatív, pokiaľ sú varené. Vysoký podiel vlákniny zabezpečí prečistenie tráviaceho traktu. U psov s nepravidelných vyprázdňovaním, alebo v prípade tuhej stolice, môžu ovsené vločky dokázať zázraky.

 

2. Avokado

Niektoré výskumy tvrdia, že avokádo je pre psa až toxické a nikdy by ho nemal jest. Avšak táto informácia nie je pravdivá. Problém pri tomto ovocí sa týka chemickej látky nazývanej persin, ktorá je obsiahnutá v šupke a kôstke avokáda, ktorú psovi tak či tak nesmiete dávať. Vnútro - samotná dužina obsahuje veľa draslíka, ktorý dopĺňa stravu vášho psíka. Avokáda sú však dosť kalorické s vysokým obsahom tuku, preto ho treba psíkovi dávať s mierou.

 

3. Ananás

Ananás je vhodný pre väčšinu psov, pokiaľ je kúpený čerstvý, s kožou a v celku. Konzervovaný ananás je väčšinou ponorený v náleve, ktorý obsahuje cukor a nie je pre psov vhodný, nakoľko im môže spôsobiť obezitu alebo diabetes. Ale kúsky čerstvého ananásu sú výbornou a chutnou odmenou pre psa, či už sa jedná o práve očistený ananás alebo o zamrazený. Šupka z ananásu má špecifickú štruktúru, ktorá dáva ovociu unikátny vzhľad. Váš pes pravdepodobne nebude chcieť jesť neolúpaný ananás a nemali by ste to ani skúšať. Tvrdá a ostrá koža ananásu by mohla poškodiť krk psa pri pokuse prehltnúť ju.

 

4. Kurkuma

Praktické využitie kurkumy ako protizápalovej pomôcky sa datuje asi 4000 rokov dozadu a korene má v Indii. Kurkuma je antibakteriálna, antikoagulačná, protikarcinogénna, protizápalová. Hoci jestvuje len málo klinických štúdií o tom, ako je kurkuma prospešná pre psov, dôkazy o tom, že je pre psov silno protizápalová, sú nezvratné. Pre psov s artritídou je vhodné podávať ju ako doplnok kŕmenia na zlepšenie mobility a pohodlia chôdze.

 

5. Čučoriedky

Psy nemajú vôbec problém tráviť (a užiť si) čučoriedky. Samozrejme, je tu možnosť, že na ne môže byť pes alergický, koniec koncov ako pri každom jedle, preto na začiatok skúste len pár čučoriedok. Vďaka svojej veľkosti, sladkosti, nutričnej hodnote sú čučoriedky skvelé ako pamlsok na tréning. Sú skvelou cestou, ako psa držať hydratovaného a bdelého počas letných tréningov.

 

6. Škorica

Je to ďalšia korenina, ktorú my ľudia používame pri príprave pokrmov a málokedy nás napadne ponúknuť ju psovi. Psy zvyčajne majú radi chuť škorice a podobne ako kurkuma, jej protizápalové a antioxidantné účinky sú dobrým prostriedkom na tlmenie bolesti kĺbov pri artritíde u psov.

 

7. Bazalka

Čerstvé zelené bylinky väčšiny odrôd sú skvelou prísadou do psích pokrmov. Ako pri každom novom jedle, ktoré skúšate, by ste mali sledovať vášho psa po tom, ako bazalku skonzumuje. Fytonutrienty a esenciálne oleje prítomné v čerstvých listoch bazalky majú odpodzujúce účinky na hmyz, sú protizápalové a ich nádherná vôňa a výborná chuť uľahčuje psom konzumáciu.

 

8. Kajenské korenie

Je šipľavé - teplejšie ako čili prášok a pravidelne sa nachádza v mexických a cajúnových pokrmoch. Ako môže byť tento typ pokrmu prospešný pre psa? Ukázalo sa, že kajenské korenie je najefektívnejší typ koreniny - rastliny, ktorá pomáha predchádzať ochoreniu srdca u psov. Táto korenina zlepšuje vstrebávanie živín v tele ako u človeka, tak aj u psa, je prekvapujúco utišujúca, pokiaľ sa jedná a typické zranenia.

 

9. Sardinky

Pre každého, kto doma pripravuje psovi jedlo, nie je použitie sardiniek nič nové. Sardinky sú považované za špičkový zdroj zdravých tukov pre psov a ak sú balené vo vode bez soli, sú výborné do doma pripravovaných pokrmov pre psa. Uistite sa však, že sardinky nie sú balené v olivovom alebo inom oleji. Oleje z kukurice, slnečnice či olív sú bohaté na omega 6 mastné kyseliny, ktoré nie sú základnou súčasťou stravy dospelých psov (naopak sú veľmi vhodné pre šteniatka) a môže sa stať, že to s nimi preženiete.

 

10. Kokosový olej

Kokosový olej je výborný prostriedok na ničenie húb a vyváženie inzulínu. Vhodný je tiež na boj s lokálnymi a vnútornými infekciami u psov. Psy obvykle majú prirodzene radi chuť kokosového oleja, takže jeho pridanie do krmiva by nemal byť žiadny problém. Veľkou výhodou kokosového oleja je jeho dezodoračný účinok, takže ak máte psíka, ktorý zvykne zapáchať, začnite mu do jedla pridávať kokosový olej. Bude to mať blahodárne účinky na jeho srsť, kožu ale aj vôňu.


Zdroj

Prevzaté z:

https://www.whole-dog-journal.com/news/10-Human-Foods-for-Dogs-21894-1.html