Akú zeleninu môže a nemôže jesť pes?

Ktorá zelenina je teda pre vášho psíka prospešná a ako?

Listová zelenina

Dobrým pravidlom pri výbere listovej zeleniny vhodnej pre vášho psa je, podávať mu to, čo by ste zjedli aj vy. Šalát, špenát, kapusta a kel sú pre psov absolútne v poriadku. Sú plné vitamínu A, C, K, kalcia, železa a draslíka, zelené listy sú tiež dobrým zdrojom vlákniny. Podobne ako ľudia, psy získavajú zo zeleniny najviac výživy, keď nie je uvarená. Samozrejme ak chcete, môžete zeleninu napariť, aby ju mal trošku odlišnú, prípadne z nej upiecť chutné mlsky. Vysoký obsah vlákniny môže pri prvej konzumácii u psa spôsobiť redšiu stolicu.

 

Koreňová zelenina

Vo všeobecnosti je koreňová zelenina ako mrkva, repa, sladké zemiaky, paštrnák veľmi bezpečné kŕmenie pre vášho psa. Táto zelenina je škrobovitá a má vysoký obsah cukru. To znamená, že je vhodné obmedziť množstvo ktoré svojmu psovi dáte, najmä ak je táto zelenina obsiahnutá aj v ďalšej jeho strave.

 

Zeler a špargľa

Pri tejto zelenine môže byť trochu zložitejšie aby si ju pes užil, ale je naozaj veľmi bezpečná a zdravá na jedenie. Niektoré psy nemajú rady jej chuť, niektorým sa zdá ťažká (zložitá) na hryzenie. Vtedy pomôže nakrájať ju na stebielka resp. pásiky a tak ju podať psovi.

 

Tekvica

Tekvica v rôznych variantoch je  pre psa bezpečná na jedenie. Tekvica a maslová tekvica môžu pomôcť psovi so záchvatmi hnačky pričom väčšine psov chuť tekvice vôbec neprekáža.  Využite všetku tekvicu ktorú máte na záhrade navyše a uduste ju na pare pre svojho psa, alebo ju nakrájajte a upečte z nej koláčiky resp. odmenky na tréning. Ak však máte šteniatka, tak im obmedzte prístup k tekvici najmä k jej koži a semenám.

 

Strukoviny

Zelenina zahrňujúc hrášok a klíčky, fazuľu, či šošovicu je tiež vhodným doplnkom stravy psa. Samozrejme ako pri každom inom type jedla, ak má váš pes na strukoviny intoleranciu, mali by ste sa im v pokrmoch vyhnúť.

 

Cibuľovitá zelenina

Zelenina ako cibuľa, cesnak, pór, pažitka, šalotka, by sa NIKDY nemali dávať psovi (najmä vo väčších množstvách), nakoľko sú pre neho toxické. Negatívny dopad jedenia týchto druhov zeleniny sa prejaví na trávení psa a žalúdočných problémov až po anémiu.

 

Brokolica, kel, karfiol, kukurica

Všetky tieto vegetariánske pochúťky sú pre vášho psa bezpečné. Pokiaľ pes však nie je zvyknutý na túto zeleninu, začnite mu ju podávať po malých kúskoch. Ak dávate psovi kukuricu, nezabudnite ju obrať zo šúľka, pretože ten je dosť tvrdý a mohol by psovi uviaznuť v krku. Aj keď samotný šúľok psovi neuškodí na žalúdok, môže si ním podráždiť hrdlo. Kedykoľvek zmeníte psovi stravu a nie ste si tým istý, poraďte sa so svojim veterinárom. Pridanie zeleniny do dennej stravy vášho psa je však veľmi nápomocné a nutrične prospešné.

 

Tipy ako kŕmiť zeleninou:

* Mrazenú zeleninu nájdete v každom obchode, kúpte si rôzne vrecká a pripravte pre psa zmes, ktorú uchováte v mraziaku.

* Ak je vaše šteňa citlivé na studené, rozdeľte zeleninu na menšie porcie, ktoré bude ľahšie rozmraziť a ohriať.

* Pre letné osvieženie dajte kusy zeleniny do vývaru a zamrazte do kociek ľadu. Vznikne tým príjemné a zdravé osvieženie.

* Pri varení odložte zvyšky zeleniny, ktorú ste neminuli a dajte ju svojmu psovi.

* Ak váš pes odmieta akúkoľvek zeleninu a vy jej máte v zásobe ešte dosť, rozmixujte ju a nalejte do jedla, ktoré mu pravidelne dávate. Prípadne do nej pridajte arašidové maslo, ktoré psy spravidla majú radi.

* Zelenina je skvelým pamlsok k logickým hrám. Nakrájajte ich na malé kúsky a vložte do hračky. Sledujte svojho psíka a podporte ho pri ich hľadaní.


Zdroj

Prevzaté z:

https://www.whole-dog-journal.com/news/What-Vegetables-Can-Dogs-Eat-21896-1.html?ET=wholedogjournal%3Ae311584%3A2366569a%3A&st=email&s=p_TOTW082118&zkPrintable=true