Čo robiť so psíkom počas dovolenky

O psa sa postarajú známi / rodina
Možno s týmto variantom už máte skúsenosti, možno nie. Vravíte si: „Veď mojich rodičov pes dobre pozná a rád s nimi trávi čas“. To je síce pekné, ale je rozdiel, či je pes bez Vás pol dňa alebo týždeň. Môže sa stať, že všetko prebehne bez problémov a on sa bude správať ako obvykle. Je tu však aj druhá možnosť a to, že pes si postaví hlavu a poslúchať jednoducho nebude a vtedy bude zdanlivo ľahká úloha, postarať sa o psa, poriadne náročná.

V prípade, že chcete nechať psa u rodinných príslušníkov, určite sa nespoliehajte na to, že pes danú osobu pozná a má ju rád. Skúste pred dovolenkou zveriť psa do opatery vybranej osoby na kratší čas napr. na víkend. Aby si na seba zvykli a psík vedel, že síce teraz je s týmto človekom, ale zas sa k Vám vráti. Tiež je vhodné, aby tento človek aspoň trochu poznal Vaše zvyky so psíkom a jednotlivé príkazy, na ktoré je psík zvyknutý. Uľahčí sa tým komunikácia medzi psíkom a jeho dočasným pánom.

Pes bude v hoteli pre psov
Dnes už nájdete hotelové ubytovanie pre viacero druhov domácich zvierat, nielen pre psy. V prípade psíkov však môže ísť o hotely rodinného typu (psík je ubytovaný priamo v dome) či špecializované zariadenia. Pri ubytovaní psa v takomto zariadení počítajte s tým, že budete potrebovať očkovací preukaz psa, vlastnú stravu (za príplatok stravu nosiť nemusíte, ale je lepšie aby pri tak veľkej zmene ostala psíkovi aspoň strava stabilná), potvrdenie o dobrom zdravotnom stave a samozrejme peniažky. Poplatky sa líšia v závislosti od služieb, ktoré sú ponúkané.

Pred tým, než dáte psa do hotela, by ste si mali  daný hotel overiť. Skúsiť sa popýtať v okolí, či tam vaši známi mali psov ubytovaných, prípadne vyhľadať recenzie na internete. Tiež je vhodné, pred samotným ubytovaním psa v hotely, ísť si daný hotel pozrieť a nielen hotel, ale aj jeho okolie a zamestnancov. Často krát sa hotel prezentuje úplne inak ako v skutočnosti funguje. Myslite na to, že svojho psíka idete zveriť cudzím ľudom na pomerne dlhú dobu a určite by ste boli radi, aby sa vám vrátil v takom stave, v akom ste ho tam nechali.

Výmenný pobyt  pre psa
V posledných rokoch sa začalo objavovať viac a viac ponúk súkromných osôb na opateru cudzích psov. Vytvorili sa akési skupinky ľudí, ktoré fungujú na princípe „výmenných pobytov“ pre psíkov a to tak, že Vy idete na dovolenku, oni strážia psíka a naopak, keď oni idú na dovolenku, Vy im strážite psíka. Tieto „výmenné pobyty“ sú väčšinou zdarma a berú sa ako protislužba, ktorá funguje na vzájomnej dôvere majiteľov. Dôležité je aj v tomto prípade overiť si danú osobu, stretnúť sa s ňou, ale aj s jej psom a inými zvieratami. Je dobré vedieť či si psíky vzájomne budú rozumieť a Vy sami budete vidieť, ako sa daný človek stará o svojho psa (či vyzerá dobre, nie je podvyživený, má kvalitnú srsť, majiteľa sa bojí alebo je s ním rád, ... a iné, ktoré Vám môžu indikovať, či robíte dobre, keď tejto osobe zveríte svojho psa).

Pes ide na dovolenku s Vami 
Pokiaľ si neviete predstaviť, že by ste psa zverili cudzej osobe alebo jednoducho len chcete, aby čas dovolenky strávil s Vami, máte stále možnosť zbaliť kufor aj psíkovi a vyraziť na cestu. Treba si však ujasniť pár základných vecí. Je rozdiel dovolenka na Slovensku a v zahraničí a tiež, či cestujete autom alebo letecky.

Ak sa jedná o dovolenku na Slovensku, tak je to tá jednoduchšia verzia. Stačí si overiť, či je ubytovanie sa na vybranom mieste možné aj so psom, aké sú za neho poplatky a nezabudnúť doma preukaz zvieraťa, jedlo, misky, hračky, pelech a pohotovostnú lekárničku.

V opačnom prípade, ak ide o dovolenku v zahraničí, je to už o čosi komplikovanejšie. V prvom rade potrebujete mať pre psa tzv. pas spoločenského zvieraťa, pes musí mať čip alebo tetovanie a tiež platné očkovanie proti besnote. Vhodné je zistiť, aké choroby sa v danej krajine vyskytujú a psa dať zaočkovať aj proti nim. Ak pôjdete na dovolenku mimo EÚ, pre návrat domov budete potrebovať doklad, že pesk má aktívne látky proti besnote.

Tiež je potrebné preveriť si, ako sa musí pes prevážať v danej krajine (resp. jednotlivé krajiny, cez ktoré budete cestovať), či ubytovanie je možné aj so psom, či  sa tam nachádzajú pláže a miesta, na ktoré so psom môžete bez stresu a strachu ísť. Ak budete cestovať autom, treba mať na mysli, že psíkovi nebudú postačovať 5 minútové prestávky na vycikanie (vždy by sa mal prebehnúť a ponaťahovať). Treba rátať aj s možnosťou, že psovi bude z dlhej cesty zle a možno bude nervózny a podráždený. Takéto cestovanie má ďalšie úskalia, ktoré je dobré naplánovať vopred, aby Vás náhodou nič neprekvapilo.

Každá z uvedených možností má svoje pozitíva aj svoje negatíva a treba si jednotlivé varianty dobre zvážiť. Či už však pôjdete na dovolenku so psom, alebo bez, určite si donesiete kopu krásnych zážitkov. Veď je to predsa dovolenka :)


Zdroj:
www.tvnoviny.sk