Najlepšie zimné bundy 2018

Vybrať naozaj dobrú zimnú bundu pre psa môže byť rovnako zložité, ako zodpovedať otázku ohľadom kŕmenia či výberu obojku a postroja. Na trhu je predsa toľko typov, strihov, farieb a funkčnosti.

Tento rok sa editorka časopisu Whole Dog Journal, Nancy Kerns, rozhodla vybrať správne oblečenie pre svojho psa. Hlavnú poradkyňu jej robila Nancy Trucker, trénerka psov žijúca v Kanade, ktorá má naozaj prísne kritéria hodnotenia, nakoľko jej psy musia byť pred silnou kanadskou zimou dobre chránené.

 

Zimné oblečenie pre psov: Hodnotiace kritéria

Každú sezónu majitelia psov čelia rôznemu počasiu počas zimy: cez mínusové teploty, vlhko, ľad, mrznúci dážď .. atď. Bez ohľadu na to, aké počasie aktuálne je, sme vonku s našim psov či už na krátku prechádzku, alebo dlhé jašenie sa. Dobré psie oblečenie by malo byť navrhnuté tak, aby sa vysporiadalo s rozmanitosťou zimného počasia. A presne táto univerzálnosť je to, čo u dobrého oblečenia hľadali a na čo pri teste oblečení prihliadali. Preto sa opýtali 12tich majiteľov psov žijúcich v chladných klimatických pásmach na ich odporúčania a potom vybrali 10 značiek do ich testu.

Aby sme to teda zhrnuli, u vybraného oblečenia testovali: hrejivosť, vodeodolnosť, možnosť jednoduchého oblečenia a vyzlečenia psa. Tiež prihliadali na komfort - ako psovi sedí oblečenie nielen pri statickom postoji ale aj v pohybe. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené výsledky testu.

 

Hodnotenie Produkt Koment
**** Chilly Dogs Great White North ľahké, vodeodolné oblečenie, dýcha a možno prať v práčke, overený zákaznícky servis
**** Hurtta Extreme Warmer vysoko vodeodolné, s outdoorového materiálu, ktorý dýcha, s reflexnými prvkami, nastaviteľná veľkosť, otvor na pripnutie postroja a obojku
**** Hurtta Summit Parka ľahké flisové oblečenie, nastaviteľná dĺžka, otvor na pripnutie postroja a obojku
**** Pomppa Toppa Pomppa vodeodolné outdoorové oblečenie, veľmi teplé, výborné hodnotenia zákazníkov, trošku hlučné
**** Mountain Mutt Dog Coats, Powershield Winter Coat  veľmi ľahké a flexibilné oblečenie, ktoré psovi sedí ako druhá koža
*** Ruffwear Quinzee Jacket  ľahký, prateľný, dobre sedí, avšak trošku hlučný
 ** Foggz Mountain dog Coats´ Nylon Turnout Coat  veľmi teplý, vodeodpudivý, prateľný v práčne, žiadny otvor na vodítko a postroj

Legenda:

**** Tak dobrý produkt, ako je len možné. Odporúčame ho.

*** Dobrý produkt s jednou alebo dvoma chybičkami.

** Tovar má svoju hodnotu, ale aj niekoľko vážnych chýb.

Najlepšie zimné bundy: 4*

Všetky zimné bundy boli vybrané na základe odporúčaní, takže je prirodzené, že majú najmä pozitívne hodnotenia.

Začneme s Hurtta Extreme Warmer. Je vyrobený z príjemných, reflexných materiálov, ktoré psa naozaj zahrejú, sú ľahké a nehlučné.  Obidve dámy sa zhodli, že majú naozaj radi toto oblečenie. Má veľmi jemný predĺžený límec na krk a oblečenie sa oblieka a vyzlieka veľmi jednoducho. Pre niektorých psíkov však može byť táto procedúra náročnejšia, kvôli predĺženému krku na oblečení. Dĺžka chrbta je nastaviteľná. Predná sukňa (na hrudi) ako aj celá hrudníková časť sú veľmi dobre navrhnuté a chránia tieto partie pred nepriaznivým počasím, pričom nebránia psovi v pohybe ani za behu. Čo môže psom trošku prekážať, sú gumičky, ktorými sa bunda uchytáva cez zadné nohy. Obzvlášť to môže byť problém pri psoch, ktorí sú hákliví na svoje slabiny.

Ďalšou hodnotenou bundou je Chillz Dogs´ Great White North Coat. Zo všetkých testovaných búnd má táto najlepšie hodnotenie v rámci pohybu psa. Sedí skvele a je tým najlepším kandidátom pre veľmi aktívnych psov. Oblieka sa cez hlavu a v páse má dva stupne úpravy. Prvý je cez široký suchý zips, ktorý poskytuje širokú škálu nastavenia a druhý je klasická klipsa. Nevýhodou je, že v spodnej časti oblečenia sa nachádza krúžok s háčikom na úpravu veľkosti, ktorý pri pohybe psa vydáva zvuk. Tento zvuk môže niektorým psom vadiť a je potrebné vytvoriť u psa s týmto zvukom pozitívnu asociáciu. Bunda rovnako dobre sedí malým aj veľkým psom.

Pokračujeme s oblečením Hurtta Summit Parka. Táto kolekcia je ďaľšou dobrou voľbou od výrobcu Hurtta. Je to veľmi ľahučké oblečenie a vnútro je vyplnené mäkkým flisom. Golier je vytiahnutý pomerne vysoko a dobre hreje krk. Oblečenie sa zapína na sponu a šírka je nastaviteľná. Summit parka sa ľahko oblieka aj vyzlieka jednoduchým prevlečením cez hlavu a zapnutím spony na hrudníku. Dĺžka bundy je tiež čiastočne nastaviteľná, v rozmedzí cca 5 cm ju viete vďaka gumičke umiestnenej nad chvostom predĺžiť alebo skrátiť. Bunda je navrhnutá tak, aby zakrívala dôležité partie tela psa, ako sú hrudník a stehná. Na psovi dobre sedí a neobmedzuje ho v pohybe.

No a v neposlednom rade je to Toppa Pomppa. Toto oblečenie je vyrobené do skutočných zím. Pomppa je veľmi teplé oblečenie, ktoré zakrýva veľkú časť tela psa. Zároveň však umožňuje psovi úplne voľný pohyb. Na oblečení sa nachádzajú reflexné prvky. Golier možno zdvihnúť pre ešte lepšie chránenie krku.

Veríme, že vám takéto zhrnutie pomôže pri výbere správnej bundy pre vášho psíka. Podrobnejšie popisy ďalších búnd do zimy nájdete na odkaze uvedenom v zdrojoch.


Zdroj:

Prevzaté z

https://www.whole-dog-journal.com/issues/21_10/features/Best-Winter-Dog-Jackets_21920-1.html?ET=wholedogjournal:e314353:951971a:&st=email&s=p_Grabbag092318