Šteňa a hryzenie

Niektoré šťeňatá majú prirodzene jemný stisk zubov, niektoré radostne zošrotujú kus mäsa bez náznaku akejkoľvek sily, keďže sa zapájajú do bežných interakcii s ľuďmi (mäso hryzú jemne, nie agrasívne).

Bežne sa akceptuje teória, že šteňatá, ktoré kontrolujú silu svojho hryzu pri hre, potláčajú aj uhryznutie pri reálnej príležitosti uhryznúť, ku ktorej môže počas ich života prísť. Je teória, že dospelé psy, ktoré majú dobré hryzacie návyky, narobia pri príležitostnom hryzení menej škody.

Takže čo určuje, ako silno by malo šteňa hrýzť? A ešte viac je dôležité, čo môžete urobiť vy, aby ste mu pomohli rozvíjať neškodné jemné uhryznutie?

 

Dôvody, prečo niektoré psy hryzú silno

Je niekoľko dôvodov, ktoré môžu prispieť k tomu, že pes hryzie silno:

Genetika - ako u väčšiny typov správania, je veľká pravdepodobnosť, že sila tlaku, ktorú pes pri stisku zubov vyvinie, je čiastočne spôsobená genetickou predispozíciou. Ale nezúfajte, aj napriek geneticky zakorenenému silnému hryzeniu je možne zmeniť u šteniatka silu tohto stisku na jemnejší. Čím viac budete so šteniatkom trénovať jemné hryzenie, tým skôr ho korigujete.

Skorá skúsenosť - v prvých týždňoch života sa šteňa učí, ako a prečo kontrolovať silu svojich zubov. Ak hryzie príliš silno počas kojenia, matka jednoducho vstane a odíde aj s mliečnym barom. Z behaviorálneho pohľadu by sme to nazývali negatívnym trestom - jeho správanie zapríčinilo, že dobrá vec (mamina s mliekom) odišla preč, alebo ak hryzie silno počas hry, jeho súrodenci radšej ukončia hru s ním. Mnohí odborníci v správaní psov súhlasia, že osirelé šteniatka a šteniatka, ktoré boli príliš skoro odobraté rodičom, majú horšie hryzacie návyky ako tie, ktoré mali možnosť učiť sa pri rodičoch a súrodencoch.

Stres alebo vzrušenie - stres alebo vzrušenie spôsobujú napätie a toto napätie sa môže často preniesť až do tlamy. Dokonca aj pokojný pes s jemným skusom môže zvýšiť intenzitu hryzu, keď je v strese (môžete to tiež pocítiť, keď mu idete dať pamlsok). Pri psovi, ktorý už má silný zhryz, môže byť kŕmenie pamlskami pre bolesť neznesiteľné.

4 kroky z výučby šťeňaťa na hryzacie návyky

Tu uvádzame 4 najefektívnejšie kroky pre budovanie hryzacích návykov vášho šteniatka:

1. Odstráňte: Keď vaše šteňa hryzie silno a spôsobí vám bolesť, povedzte "Au", vytiahnite ruku/nohu z jeho papuľky a zamerajte svoju pozornosť preč od šťeňaťa na niekoľko sekúnd. Používate negatívny trest, rovnako ako jeho mama a súrodenci. Ak šteňa napriek tomu pokračuje a dobiedza do vás, odíďte na druhú stranu ohrádky / výbehu / miestnosti a vráťte sa, až keď sa upokojí.

 

2. Opakujte: Šteňatá ako aj dospelé psy sa učia prostredníctvom opakovania. Zaberie to čas a veľa opakovaní kroku 1, aby sa vaše šteňa naučilo kontrolovať silu svojho zhryzu. Šteňatá majú silnú potrebu hrýzť a žuť. Takže "Au a odstrániť" začnite používať iba v prípade, že hryzie tak silno, že Vám blíži. Jemnejšie uhryznutia sú na šteňací vek akceptovateľné. Ak by ste sa snažili zastaviť všetky jeho pokusy o uhryznutie, mohlo by vás to oboch frustrovať. Zamerajte sa najskôr na malé zníženia tlaku pri uhryznutí.

Keď dobrovoľne povolí silu uhryznutia - dosť na to, že vás to už nebolí, môžete začať s "Au a odstrániť" aj na slabšie hryzenia pred tým, než hryzenie odstránite úplne. Medzi vekom od 6-8 mesiacov by malo šteňa vedieť, že ústa sa nepoužívajú na ľudí s výnimkou prípadu, ak si vy sami zvolíte, že jemné hryzkanie / žužlanie vašej ruky vám nevadí.

 

3. Posilňujte:  Ako všetky psy (a ľudia),  aj vaše šteňa berie ako dobrú vec potulovať sa okolo. Keď zistí, že silné hryzenie Vás odháňa od neho preč, zníži silu zhryzu a prípadne prestane úplne hrýzť.

Toto funguje obzvlášť dobre, ak odmeníte psíka vašou pozornosťou v prípade, že hryzie slabo. Funguje to ešte lepšie, ak použijete kliker alebo slovné označenie "áno / šikovný". Vzhľadom na to, že šteniatka máte pravdepodobne plné ruky, zvolíte skôr slovné označenie, ktoré vyslovujte kľudným, vľúdnym hlasom.

4. Presmerujte: Je to vždy dobrý nápad mať po ruke plyšovú alebo inú hračku, ktorou  zamestnáte zuby šteňaťa, keď prejde na hryzenie. Ak viete, že má veľa energie a hryzie  vytrvalo a silno, obklopte sa hračkami a ponúknite mu ich namiesto svojich rúk. Ak už sa dotkol  vašich rúk alebo pracujete na kroku 2. (Opakujte), môžete žiadanú silu hryzu odmeniť jeho obľúbenou hračkou.

Pokiaľ máte doma malé deti spolu so šteňaťom, ktoré veľa hryzie, je vhodné aby ste mali  hračky v každej izbe a v prípade hryzacej nálady mohli vaše deti šteňaťu ponúknuť hračku  namiesto toho, aby kričiac utekali, čím sú pre šteňa ešte viac zaujímavé.

 

Nikdy nerobte tieto veci, ak učíte šteňa správnym hryzacím návykom

Počas rokov som bola zdesená z množstva rôznych taktík, ktoré som videla a počula ako návrhy od ľudí, ako modifikovať správanie šteňaťa. Tu je niekoľko z tých najhorších vecí, ktoré nerobte:

1. Alfa rola. Nerobte to. Je pravdepodobné, že vyvoláte omnoho viac hryzenia - skutočne agresívneho - pretože vaše vystrašené šteňa sa bude brániť.

2. Držať mu zavreté ústa, tlačiť rukou na krk, stláčať peru medzi zuby, aby sa hrýzol sám, či hrýzť ho späť .. to všetko je zlý nápad. Ktoré šteňa nebude bojovať a snažiť sa vymaniť či skákať? A k tomu všetkému dávate šteňaťu zlú asociáciu s vašou rukou blízko jeho tváre, čo vám nebude veľmi nápomocné pri česaní, umývaní jeho zubov, prehliadke úst atď .. nerobte to.

3. Vysoký jakot. Toto jedno vás možno prekvapuje. Je to iné ako predchádzajúce body a tréneri to často odporúčajú. Takáto teória je, že jakot vysokým tónom znie ako šteňa, ktoré má bolesť, čiže komunikujete s Vašim šteňaťom rečou, ktorej rozumie, ale je to omyl myslieť si, že náš pokus hovoriť ako šteňa vysiela tú istú správu ako skutočné šteňa - je to ako snažiť sa hovoriť cudzím jazykom napodobňovaním zvukov, ktoré počujeme, bez toho, aby sme v skutočnosti dané slová poznali. Podľa mojej skúsenosti vysokým jakotom skôr podnecujete šteňa k ďalšiemu hryzeniu, je to ako povedať mu, aby hrýzlo silnejšie.

 

Prečo netrestať psa za časté používanie úst

Možno to vyzerá jednoduchšie a rýchlejšie odstrániť hryzenie u šťeňaťa jeho trestaním. Avšak tým ho učíte báť sa vás a byť na vás agresívnym.  A keď príde moment, že pes sa bude cítiť nútený k tomu, aby pohrýzol (napr. zo strachu), uhryzne silno namiesto toho, aby ponúkol mierny hryz, ktorý sa mohol v detstve naučiť. Pomôžte mu naučiť sa modifikovať jeho uhrynutie, namiesto toho, aby ste na to raz doplatili.


Zdroj

Prevzaté z:

https://www.whole-dog-journal.com/issues/20_5/features/4-Puppy-Biting-Survival-Strategies_21640-1.html

https://www.whole-dog-journal.com/issues/20_5/features/Puppy-Bite-Inhibition_21639-1.html