Ako sa hrať?

Hra na preťahovanie

Hra na preťahovanie je zdanlivo jednoduchá, stačí k nej aj stará handra. Ak však chcete aby hračka aj nejaké to preťahovanie vydržala, vhodnejšie je takzvané preťahovadlo, kde za jeden koniec hračku držíte vy a za druhú pes. Je dôležité dbať nato, aby materiál preťahovadla nebol psovi nepríjemný a mohol sa do neho zahryznúť, až vtedy začne tá pravá zábava. Psíka pri preťahovaní môžete povzbudzovať slovne napr. slovom Drž. Preťahovadlo pre psíka predstavuje korisť a je samozrejme, že ju chce pre seba. Ako ľudia tak aj psíky, neradi prehrávajú a pre dobré sebavedomie psíka by ste ho nejaké to preťahovanie mali nechať vyhrať a preťahovadlo uchmatnúť, čím zabezpečíte, že ho táto hra neomrzí. Hra s preťahovadlom je hra na blízko, psík vníma s kým sa preťahuje a fixuje si myšlienku, že keď sa hrá s touto hračkou, hrá sa s Vami.

Hra s loptičkami a diskami

Ak Váš psík miluje aport, potom viete, že najviac sa mu zavďačíte hádzaním čohokoľvek. Poznáte ten nadšený pohľad plný očakávania, kedy opäť bude môcť utekať po hračku. Ideálne na hádzanie sú loptičky či disky. Pokiaľ nie ste dobrý v hádzaní pomôžu Vám tzv. hádzačky, ktoré predstavujú akúsi „predĺženú ruku“ a dohodíte s nimi omnoho ďalej. Treba však dať pozor, aby ste psíka príliš neunavili, nakoľko zabehnutá vzdialenosť sa s hádzačkou zvýši a môže sa stať, že psíkovi sa tak ďaleko nebude chcieť utekať a po hračku si pôjdete sami. Pre zvýšenie efektu, alebo rýchlejšie vybehanie psíka je možné hádzať s dvoma loptičkami a to tak, že prvú hodíte a keď ju pes nesie späť motivujete ho druhou loptičkou, ktorú odhodíte na opačnú stranu v momente keď psík donesie prvú loptičku. Takáto hra zlepšuje kondičku a výdrž psíka. Tiež miesto loptičky, môžete hádzať disky alebo tzv. frisbee, kde má psík pôžitok z chytania disku ešte vo vzduchu. Ak je Váš psík v chytaní diskov dobrý, môžete túto hru povýšiť až na súťažnú úroveň.

Logické hry

Veľakrát psychická práca psíka unaví viac ako niekoľko hodinové pobehovanie po lúke. Preto v dňoch keď sa vám nechce ani len päty z domu vytiahnuť skúste svojho psíka zamestnať logickými hrami. Logickými hrami sa myslia tie, kedy psík musí pouvažovať a skúšať ako z hračky, predmetu vyberie pamlsky, alebo ako sa k ním vlastne dostane. Veľakrát musí zapojiť ňufák, labky alebo aj pysk. Logická hra môže byť úplne jednoduchá (fľaša s pamlskami - takúto hru sa môžete hrať doma kedykoľvek, stačí vám aj prázdna plastová fľaša do ktorej urobíte diery a naplníte ju dobrotami. Psík potom dvíhaním a kotúľaním flaše vytriasa pamlsky von), alebo komplikovanejšia „stolná“ hra, kde sú rôzne otvory, páčky, gombíky a psík musí uvažovať čo urobiť. Pri komplikovanejších hrách je dobre byť pri psíkovi a naznačiť mu čo robiť, aby sa k pamlsku dostal. K logickým hrám patrí aj hľadanie, ktoré sa dá robiť rôznymi spôsobmi.
Môžete začať tak, že psík vidí kam ste predmet ukryli napr. posadíte si ho pred seba a pod uterák dáte pár pamlskov, potom psíka necháte, aby ich skúsil vydolovať spod uteráka. V tomto prípade nie je dôležité ako sa k pamlsku dostane, dôležité je, že sa k nemu dostane. Pre pokročilých hľadačov môžete pamlsky ukrývať rôzne v dome či záhrade. Vždy však postupujte od najľahšej varianty (psík vidí kam ste dobrotu ukryli) po tú zložitejšiu (jeden pamlsok oňuchá a druhý ukrytý hľadá).

Pohybové hry

Ak sa Váš psík rád hýbe pripravte mu na dvore alebo záhrade vlastnú malú prekážkovú dráhu. Zapichnite do zeme pár kolíkov na slalom, bedničku otočte hore dnom aby na ňu mohol vyskočiť, z krabice spravte tunel, zo starej stoličky tzv. Ačko a domáca agility hra môže začať. Navigujte svojho psíka cez jednotlivé prekážky najskôr s pamlskom v ruke a po niekoľkých úspechoch ho skúste odmeniť až na konci zvládnutej prekážky. Počas domáceho agility však nezabudnite na bezpečnosť psíka a vždy dobre premyslite či Vami zostavená prekážka bude pre neho bezpečná.

Hra a šteniatko

Ak uvažujete nad tým, aká hra alebo hračka je najvhodnejšia pre vaše šteniatko, určite je to taká s ktorou sa bude hrať zároveň s vami. Vhodné sú rôzne plyšové, gumené hračky, ktoré šteniatku ťaháte napr. po zemi, o ktoré sa s ním jemne preťahujete, do ktorých sa môže pohodlne a bezbolestne zahryznúť.  Mali by to byť hračky rôznorodých materiálov a primeranej veľkosti aby sa šteniatku dobre držali a nosili. Tiež záujem o hračku môžu zvýšiť zvukové a svetelné efekty t.j. pískajúce a svietiace hračky. Vaše šteniatko by hračky nemalo mať voľne dostupné, malo by si spojiť, že hra začína s Vami a nie s danou hračkou.

Ak nie ste veľmi kreatívny čo sa vymýšľania hier týka, inšpirovať sa môžete aj knižkami ako napríklad Veľká kniha hier pre pry (CH. Sondermann), Hry pre psy (C.Arrowsmithová), 101 psích trikov a ďalšie.


Zdroj:
CH. Sondemann: Veľká kniha her pro psy