Dlhá, hladká, kučeravá ... Takto sa starať o srsť vášho psa

Každé plemeno vyžaduje iný druh starostlivosti o srsť. Niektoré psíky majú dlhú srsť, iné sú krátkosrsté a sú aj psy bez srsti. Tu máme česanie rýchlo vybavené, ale tie chlpaté vedia doma narobiť neporiadok. Majiteľ sa musí naučiť pravidelne udržiavať srsť svojho psa, čím bude efektívne predchádzať rozličným problémom. Pravidelné česanie je dôležité nielen kvôli vzhľadu, ale predovšetkým ako prevencia. Odstránite ním odumretú srsť, chuchvalce srsti a tiež nečistoty, ktoré sa v nej zachytili. Pri použití správneho hrebeňa majiteľ zároveň znižuje množstvo vypadanej srsti na nežiaducich miestach. Pravidelnosti sa však učí aj samotný psík. Čím skôr si na kúpanie a česanie zvykne, tým lepšie bude pri tom spolupracovať. Oceníte to nielen vtedy, ak plánujete so svojim chlpáčom súťažiť na výstavách, ale aj v každodennom živote. Aký hrebeň je teda potrebný pri jednotlivých typoch srsti?

Dlhá srsť

dlhá srsťDo kategórie psov s dlhou srsťou možno radiť napríklad plemeno Bobtail, Bernský salašnícky pes, Kólia, špic či Novofundlandský pes. Psa s dlhou srsťou treba poriadne vykúpať (tzn. psa namočiť vodou, našampónovať, masírovaním sa dostať až na kožu a opláchnuť) aspoň dvakrát ročne. Najlepším obdobím je jar a jeseň, počas chladného zimného počasia sa kúpaniu vyhnite. Srsť je vhodné časť mierne vlhkú. Pri česaní postupujte najskôr proti smeru rastu srsti, následne potom v smere rastu. Keď pes pĺzne, češte ho častejšie, než zvyčajne. Ideálnymi pomocníkmi pri starostlivosti o dlhú srsť sú husté hrebene (pod bradou, za ušami a pod chvostom), kovový hrebeň a kefa s dlhšími štetinami.

Hrubá srsť
Hrubú srsť má väčšina teriérov a tiež bradáči. Vyžaduje špeciálnu starostlivosť, ktorá spočíva v pravidelnom a dôkladnom česaní, inak splstnatie. Používajte kovový hrebeň a následne psa vyčešte dlhou kefou.

Kučeravá srsť
Majitelia pudlíkov a niektorých teriérov (bedlingtonský, kerry blue) sa nemusia obávať pĺznutia, na druhej strane musia dbať na pravidelné strihanie, česanie a častejšie kúpanie, čo kučeravá srsť potrebuje. Preto nie je potrebný špeciálny hrebeň.

Hodvábna srsť
Medzi typické plemená s hodvábnou srsťou patria Yorkshirsky teriér, Maltézsky psík, Pekinsky palácový psík, patrí sem aj Afgánsky chrt a všetci španieli.Hodvábnu srsť je nutné dôsledne udržiavať, inak sa veľmi skoro zašpiní a zvykne plstnatieť. Psa kúpte častejšie, približne každé tri mesiace. Srsť češte kovovým hrebeňom a kefou jemnými ťahmi. Ak máte pred sebou výstavu, srsť sa natáča a natiera olejom.

Hladká srsť
hrebeň na hodvábnu srsť
Rozlišujeme dva typy hladkej srsti. Krátku a jemnú má jazvečík a boxer, dlhšiu napríklad labrador. Hladká srsť je najmenej náročná, čo sa týka starostlivosti. Zvyčajne úplne stačí utrieť ju navlhčenou handričkou alebo gumovou rukavicou aby sa zbavila prachu a nečistôt. Odporúča sa česanie jemným hrebeňomraz do týždňa.

Vybrať si môžete z hrebeňov rozličných typov a funkcií - trimovací hrebeň, kovový hrebeň, hustý, alebo naopak jemný hrebeň, oválna kefa, či dokonca samočistiaca a masážna kefa.

hrebene a kefy na psa


autor: Paula Mokrá