Má môj pes depresiu?

Ak pes zrazu viac nejaví záujem o obľúbené aktivity, či už ide o chytanie diskov alebo naháňanie veveričiek v parku, experti na zvieracie správanie vám väčšinou odporučia hľadať fyzickú príčinu, nie duševnú. Vziať vášho psa k veterinárovi na prehliadku by samozrejme malo byť to prvé čo urobíte, pokiaľ pochybujete o jeho zdravotnom stave. Zmenu v správaní možno obvykle pripísať práve zhoršenému fyzickému stavu, ako napríklad artritíde alebo akémukoľvek druhu bolesti.

Veterinár a majiteľ Boston Veterinary Clinic, Dr. Brian J. Bourquin vysvetľuje, že: "Depresia je skôr typickým ľudským výrazom, definovaným množstvom symptómov, ktoré majú dočinenia s tým, ako sa človek cíti. Je očividné, že psov sa nemôžeme opýtať ako sa cítia. Avšak, môže im byť diagnostikový stav nazývaný generalizovaná úskostná porucha."

 

Znaky depresie u psov

Dr. Jill E. Sackman, vedúca behaviorálnej medicíny pre nemocnicu BluePearl v Michigane, súhlasí, že aj keď nie je možné vo veterinárnej medicíne klinicky diagnostikovať depresiu, psy ktoré podľa ich majiteľov depresiu majú prejavajú vo všeobecnosti príznaky ako utiahnutosť, znížená aktivita, nezáujem o dianie v ich okolí. Pokiaľ váš pes zrazu začne vykazovať niektorý z týchto symptómov Dr. Sackman doporučuje navštíviť vášho veterinára, aby ste vylúčili akýkoľvek iný zdravotný problém (t.j. problém z fyzického hľadiska): "Ak váš pes zvykol ráno hneď vyskočiť z pelechu, zhltnúť raňajky, behať a hrať sa vonku a teraz zrazu chce celý deň len ležať, musíte v prvom rade vylúčiť akékoľvek zdravotné problémy."

Ako ľudia, možno nikdy nebudeme vedieť či je pes skutočne v depresii, ale môže vykazovať známky a správanie podobné tomu, ktoré sa spája s depresiou u ľudí. Podľa Dr. Karen Sueda (diplomovaná doktorka na zvieracie správanie a veterinárnu prax pracujúca pre Zvieraciu nemocnicu v Californii), tieto znaky môžu zahŕňať letargiu alebo únavu, zvýšenú ospalosť, stratu záujmu o aktivity, ktoré si predtým užíval, nedostatok chuti do jedla, stratu hmotnosti alebo naopak prírastok, nepokoj alebo rozrušenosť.

Zmeny v správaní môžu naznačovať množstvo faktorov, váš pes jednoducho starne, alebo reáguje na zmeny v jeho dennej rutine. Občas významná zmena ako zaobstaranie si nového zvieratka do domácnosti, strata mobility v dôsledku stárnutia psa, alebo odchod niektorého člena rodiny, môže skutočne vážne zaťažiť emočné zdravie vášho psa.

 

Rozdiely medzi depresiou a úzkosťou u psov

Váš pes nemusí mať nevyhnutne depresiu, namiesto toho sa môže jednať o bežnejší stav ako napríklad strach alebo úzkosť. "Žiadame rozdielny druh, aby žil v ľudskom prostredí a správal sa podľa našich pravidiel, ktoré možno nechápe ... a teda je pochopiteľné že to môže viesť k strachu alebo úzkosti keď nechápu čo od nich chceme alebo prečo to chceme." Vysvetľuje Dr. Sueda.

Znaky strachu a úzkosti u psov môžu zahŕňať fyzické indikátory ako sú rozšírené oči (vytreštené) alebo stiahnutý chvost, tiež však signály v správaní ako sú dýchavičnosť, trasenie, hyper bdelý - neustále pozorujúci okolie a tiež sa ľahšie naľakajú. Jemnejšie znaky zahŕňajú mimovóľne správanie ako oblizovanie pier, zívanie, škrabanie či čuchanie, ktoré sa dejú mimo kontextu. "Je to podobné ako keď si nervózna osoba podupkáva nohou, obhrýza nechty alebo ak sa pohráva s vlasmi keď pociťuje úzkosť", vysvetľuje doktorka.

Sú veci, ktoré môžeme urobiť ak náš pes vyzerá byť v depresii. Dr. Bourquin odporúča vyhľadať trénera, ktorý používa metódy pozitívneho posilnenia, namiesto averzných techník, tak aby nedošlo k zintenzívneniu mentálneho stavu psa (hľadajte akreditovaných a overených trénerov, ktorý skutočne používajú techniky pozitívneho posilňovania).

Doma môžu majitelia takýchto psíkov pracovať na vytvorení prostredia, ktoré uspokojí potreby psa. Môžete nájsť aktivity, ktoré psa zaujmú a zároveň stanovia predvídateľnú rutinu (aby pes nebol zmätený z toho, že nevie čo ho čaká) a v nevyhnutom prípade mu môžete pomôcť aj liekmi. "Veľa psov potrebuje farmakologickú pomoc, ako je napríklad Prozac. Majitelia psov sa obávajú dať psovi lieky, ale pokiaľ sa bavíme o generalizovanej úzkostnej poruche, nehovoríme o tom že pes je v strese lebo ste odišli z domu, hovoríme o psovi ktorý si myslí, že jeho život končí zakaždým keď vezmete do ruky kľúče od auta. Definitívne sú tu veci, aktivity, ktoré môžete urobiť a lieky ktoré môžete psovi ponúknuť aby ste mu pomohli prekonať depresiu", dodáva záverom Dr. Bourquin.


Zdroj:

Preložené z

https://www.whole-dog-journal.com/behavior/is-my-dog-depressed/